Friday, September 18, 2009

Graduation

About 3 months back, i accidentally split something from my mouth about graduation to my parents.

I never intended to go for reasons i don't know why,maybe because it's just a *CAT certificate, though it's not any ordinary certificate.

And to be frank, i never thought the graduation would mean anything to them. And i was wrong.

So this conversation between me and a friend had open my eyes on certain matters.
(note: benefits of "Bual-bual kosong" )


me: gwa tak faham la kenapa la, orang tua gwa nak sangat gwa pergi graduation tuh. For godsake it's just a cert kot.

friend: At least nanti bila lu dah grad, letak gambar kat dinding, baru leh mendabik dada, dicanang pada orang ramai, itu anak saya.

me: for that reason..please la jangan la kampung sangat mentaliity tu. Apa kerja keras aku tu, untuk jadi hiasan mata ke?

friend: At least, nampak la something, untuk orang tua kau cakap dalam hati, "aku dah besarkan kau sampai besar macam masjid, at least ada jugak balasan, ada jugak benda yang kau buat walaupun picis, boleh buat aku bangga. Ada juga benda yang boleh buat aku bangga lepas malu dan taik kau bagi pada aku"

me: *Silent.......thanks!


*CAT Certificate equals to Diploma

Bonda senyum riang - Aisyah, Bahtera Merdeka

5 comments:

Eater said...

nanti upload laa gambar grad kat blog ni weh.. aha

awek aku cakap kene bayar mahal gak laa masa diorng buat graduation ceremony kat putrajaya convention centre aritu... cekik darah punye kolej..c

Shahriza said...

cekik duit anak bangsa.....kena bayar 260...

hidayah said...

Mok, slamat hari raya. Jumpa time grad! pkai sedondon dgn I tau!!

rEd-Remains.The.Same~ said...

jumpe time grad jugak ye syg!~

Cherylz Nur Izatty said...

selamat ari raye......