Monday, October 18, 2010

Pertama Kali: Sahabat

2002....

Aku turun daripada bas yang bahang. Masjid hanya beberapa jengkal saja tapi aku singgah dulu di gerai Keropok Lekor, sambil usyar akak jual air.

Azan Jumaat dah berkumandang. Tapi budak budak masih tenang meratah keropok lekor 10 sen 2 keping.

Sedang aku menggigit gigit keropok lekor liat, datang Amsui sebelah aku. Sambil berborak entah apa aku lupa.

************
Aku dengan Amsui kawan biasa. Bukan rapat pun. Kalau aku lepak bilik dia pun, dia selalu tak ada. Spesies manusia liar yang dominan, memang berlainan dengan aku yang agak low profile.

Amsui memang kering, bukan badan aja yang kering, tapi hati pun kering. Tak padan dengan kecik. Memang lain dengan aku. Pemberontakan aku lebih kepada verbal dan diam diam.
Pemberontakan Amsui lebih fizikal.

Kami minat muzik. Oi!!!!, Punk, Streetmusik, Clockwork Records, System. Semua muzik pemberontakan.

********

Amsui menghampiri seorang mamat buruh daripada negara seberang. Sambil aku bercangkung sebelah Amsui.

Asap keluar berkepul kepul daripada mulut buruh tersebut.

"Bang, boleh saya tanya, ini rokok yang manis di bibir tu kan?Sedap tak?" Amsui mengorak langkah. Aku terkejut dengan pertanyaan Amsui yang daring. Dengan ramai budak budak tengah makan keropok, kalau budak Form 5 nampak, mati kami kena pukul.

"........." Buruh sepetkan mata, ambil feel.

"Kenapa kau tanya dik?" sambil berkepul kepul asap macam awan keluar daripada mulut.]

"Betul ker bang?" Aku buat buat tanya

"Saya nak test aja" Amsui senyum sambil menjawab dengan penuh kejahatan.

Buruh tadi keluarkan sebatang rokok putih, dan diberi kepada Amsui.

Amsui gembira. Kami ambll dan lari sepantas kilat.

Di bawah lantai rumah kampung Felda milik Haji Doraman...Kami melihat awan keluar daripada mulut kami.

Deklarasi persahabatan adalah pada hari yang bertuah itu.

Taraf persahabatan lagi tinggi daripada kawan. - Fauzi Samsubaha

One night.....

I am obviously worn up. Me in my jeans and standard chartered jersey, pair with my blue-ish vintage Adidas 80's Sweater was sleeping. I could see myself sleeping. I kept staring at me. My own bloody self. Dont ask me how, dont ask questions. Because i dont have the answer.

I saw in front of me a bunch of people shouting, screaming their lungs out. They are barbarics. The groupies with no civilisation, as what common people would say.

Soldiers march on, to the battlefield. They had no fear. They know, across the enemy border, immortality awaits.

Women were crying. They were begging their family members not to go.
Men who stays, they were the guardians. People wont remember their name but they are the key factor of how this land survived. They are the real heroes. They will continue fighting and developing the nation after this.

People need a hero. People they look up to. I always wanna be one. Among those people who marched, i'm sweating. Metabolic rate kept increasing, My hand was shaking, My heart pumped faster. I'm in no shape of a hero.

My brothers of the sword! I would rather fight beside you than any army of
thousands! Let no man forget how menacing we are, we are lions! Do you know
what's waiting beyond that beach? Immortality! Take it! It's
yours! - Achilles, Troy

Monday, October 11, 2010

Balada Sang Cicak

Balada seekor cicak....

aku seekor cicak. Betul, aku seekor cicak kubing yang kurus kering.Aku berhabitat di pasar seksyen 6 Shah Alam.

Pada satu malam yang hening dan dingin, datang sebuah kereta yang paling lucah pernah aku tengok. Nombor plat yang mempunyai maksud tersembunyi. 8008.

Tuan punya kereta keluar setelah dia mem-parking kereta dengan maha senget. Betul, dia memang kacak.

Dengan kuasa seekor cicak kubing, aku memanjat, ke atas kereta. Mencari apa yang boleh dicari.Mungkin aku boleh membawa pulang punca rezeki untuk ibu dan anak di rumah.

Lepas ni,boleh la aku geybang dengan kak tikus yang aku pernah naik kereta.
Kesian kak tikus, masih lagi trauma, husband dia dah kena makan dengan kucing dekat pasar.Mengadu dengan aku masa aku terserempak dengan dia dekat bawah meja makan kedai Tomyam seksyen 6. Ala aku tahu sangat perangai azab laki dia tuh. Pergi pasar tuh sebab nk jumpa Kak Cencorot hitam. Dia orang memang dah lama ada affair. Aku diam kan aja.Ada sekali tu, aku nampak diorang lari sama sama kena kejar dengan Tompok si kucing jalanan.Tapi kucing yang makan laki kak Tikus, bukan Tompok, tapi geng tompok...Si Bulat kucing gemuk.

Aku pernah tanya kak Tikus, mana dia tau, Si Bulat yang makan laki dia. Kak Ti cakap,dia tau sebab Si Bulat gemuk. Aku diamkan saja. Aku rasa tak mungkin Si Bulat, sebab dia tak pernah try makan aku pun. Tapi semua komuniti Tikus, dan Parti Tikus Bersatu Tak Kira SpesiesWarna dan Saiz (TIBERTAKIWAS) dah sah cakap yang Si Bulat makan laki Kak Ti. Tak perlu siasat.

Kak Ti memang tak pernah naik kereta.Dia selalu kecewa dan bising. Kenapa si Hamster boleh aja naik kereta.Lepas ni, dia nak try mengorat Guinea Pig, dapat anak nanti, anak anak boleh hidup senang. Boleh selamba lepak dalam rumah manusia siap boleh naik tredmil lagi.

Aku pula, biasa aja kalau setakat rumah manusia, dah naik boring dah. Cuma takut sikit dengan budak budak kalau malam jumaat jer mesti nk lastik aku.

Tapi aku bangga sebab manusia nak jadi aku. Haritu aku nampak manusia tengok cerita Cicak Man. Tapi kenapa yang jadi Cicak Mutan tu tak hensem macam Hugh Jackman ker, Tobey Maguire ker, Shahrizwan Zainal ker.Kenapa yer.


*****^^^^^***********

Eh, kenapa rasa berangin ni. Alamak kereta dah jalan. Oh noooooooooooo!

********************

Macam mana nak balik Shah Alam?





Nilai dan Pengajaran: Jangan buat kerja sambil
berangan.



Wednesday, October 6, 2010

Once upon a time....

1994....

I was a kid, a romeo. I bet back then i knew how to treat a woman better than now which is 16 years later.

in a kindergarden, a girl asked me.
"mak kiter cakap, jeles tuh maknanya suka"

i, the young antonio banderas, puzzled.

"kiter jeles dengan awaklah".

i, the young johnny depp, puzzled.


*non fiction

There are lots of people who mistake their imagination for their memory. -Josh Billings

Tuesday, October 5, 2010

Sastera orang sains

aku duduk pegang gitar.Main satu lagu. tak kena jiwa. Main lagu dua tak masuk.
Aku gentel lagi gitar ni, sampai keluar lagu yang aku pun tak peduli.

Masuk lirik satu. Tak jalan.
Masuk lirik dua. Tak jalan.

Boleh jalan! Aku senyum sorang sorang.

she said "sing to me, write me a song"

aku cakap "you are the melody in me"


Malam itu!!!

Aku bangun dari katil. Pusing badan kiri kanan, kanan kiri sampai keluar bunyi krekk krekk krekk...stim siot.

Terus aku sarung keramat, pakai spender dan keluar rumah.

Sampai dekat mapley, aku jalan mendada. Mata mata galak pandang aku. Aku rasa macam artis.

Aku duduk...seminit tengok skrin...2 minit.....39 minit.....45 minit........sejam setengah........dua jam.....

Aku bangun tapi semua orang pandang aku lagi. Suara sumbang buat bising belakang kepala aku.."bang, pakai baju blackpool lepas nih"

aku balik bukak seluar dan tido pakai baju keramat sambil senyum.

Friday, October 1, 2010

Hell!!!!

A viagra selling company hack into my blog.

fuck!!!!

skarang traffic blog nih naik!