Thursday, June 16, 2011

Setahun...

Setahun sudah aku bersama dengan firma korporat gergasi yang memeras pemicis macam aku bekerja.

Setahun yang lepas, aku dalam proses pemulihan. Pembinaan jati diri. Pembentukan kesungguhan. Lari daripada segalanya. Daripada kekecewaan yang paling penting.

Aku tak pernah cerita mahupun meluahkan rasa secara terbuka tapi tempoh setahun memang cukup untuk mematangkan fikiran.

Setahun lepas aku masih seorang kutu. Sampah masyarakat. Sekarang aku sampah kapitalis. Sampah yang dieksploit untuk kepentingan dunia keparat. Sampah kitar semula.

Saat saat macam ini, buatkan aku terkenang zaman lama. Those were the days. Wild and free. The only thing is, i dont get paid for being wild and yeah its totally free.

I got paid for living in misery. Like now.

I try my best not to waste my money. Make investments here and there.

Sbijik rumah, yang depositnya aku pinjam mak aku. Sehelai baju Canterbury ratusan ringgit. 2 kali melancong backpacking ke Indonesia. Berhelai helai baju Bandung. Sebijik tivi yang aku pinjam duit mak aku jugak masa nak beli. Dan insuran kesihatan dan nyawa yang aku register last month.

Untuk itu, aku miskin. Komitmen bulanan lebih daripada yang aku boleh beri. Gaji aku kena naik.

And aku decide aku nk jadi drop out professional course yang meragut masa depan aku. Untuk itu aku nak duit lagi. Bayar duit private untuk degree.

Aku dah tak tahan jadi sampah.

Yer partner, Director, Manager, HR. Sila dengar. I need a fucking raise now or i will cabut. Fuck!!!!


KL KL Cosa Nostra, jalan berliku ku harung roller coaster - Malique


5 comments:

amar yg hensem said...

yo bro.

dah sthun rupanya ko kat situ. xpe nanti boleh taruk kat resume boleh apply tempat yg bagi gaji banyak sikit.

weh aku sokong ko nak wat degree tu, tak lama pun, dalam 2 thn insyaAllah leh abis.

weh dah lepas peak period nanti kite lepak2 makan char kuey tiow k.

tokburn said...
This comment has been removed by the author.
Rizwan Zainal said...

mana aku nk carik 28k? hutang lagi? ahahhaha

dragonajie said...

Opinions don't matter because in the end you will always do something that you feel is the right thing to do. You can follow all the facts and all the right tracks but it takes just one gut feeling to make you or break you. 2 sen.

ppg said...

ahahahahahahahahahahaha.....kak dah dekat 6 tahun....selamat tinggal...comey ku....japor peneman setia